Sara Isaković

dobitnica srebrne olimpijske medalje (‘Olympic Silver Medalist’), mag. psihologije dosežkov (Performance Psychology), diplomantka Univerze Berkeley  

Sara je osvojila srebrno olimpijsko medaljo na olimpijskih igrah v Pekingu leta 2008 s časom 1.54.97, in s tem postala druga ženska na svetu, ki je dosegla čas pod 1.55.  Trikrat je zmagala na vseameriškem študentskem plavalnem prvenstvu NCAA in diplomirala iz psihologije na kalifornijski Univerzi Berkeley. Magistrski naziv iz psihologije dosežkov je pridobila v San Diegu, kjer je magistrirala z odliko. V magistrski nalogi se je osredotočila na psihologijo v letalstvu in raziskovala trening čuječnosti pri pilotih. V okviru raziskav delovanja možganov na Univerzi Kalifornije v San Diegu je preučevala elitno enoto ameriške mornarice – tjulnje, marince in olimpijske športnike, pri čemer je največjo pozornost posvetila raziskovanju nevromehanizmov za optimalno delovanje ter odpornost proti stresu in spopadanje z njim. Sara je soavtorica dveh prispevkov, objavljenih v raziskovalnih zbornikih – Frontiers in Behavioral Neuroscience ter Biological Psychology.

Zatem je sprejela mesto pripravnice v psihološkem oddelku prevoznika Emirates Airlines v Dubaju, kjer je vzpostavila lasten program za mentalno usposabljanje za pilote. Po številnih projektih po vsem svetu – med drugim se je pridružila zagonskemu podjetju v Oslu in sodelovala v pripravah štirih Norvežank, ki so preveslale Atlantski ocean – se je odločila za vrnitev v domačo Slovenijo, kjer predava in skrbi za psihične priprave nastopajočih iz različnih okolij za optimalno delovanje na njihovem področju. Športnike in poslovneže, pa tudi šolarje na zanimiv, praktičen in zabaven način poučuje, kako delujejo možgani.

Na konferenci bo govorila o tem, kako obvladovati stres in tesnobo v povezavi s skladnostjo poslovanja in tveganjem ter kaj v naših možganih vodi v slabo vedenje, kako prepoznati najpogostejše sprožilce in pozitivno vplivati na zapletene mehanizme možganov.

Sally March

izredna profesorica na Univerzi IE

Sally je pravnica, specializirana za mednarodno gospodarsko pravo ter certificirana strokovnjakinja za skladnost in etiko poslovanja. Bogate izkušnje je pridobila v Rusiji, pa tudi ZDA in Evropi. Od nekdaj jo zanimajo kulturna vprašanja, organizacijske spremembe in vedenje ljudi, zato zbira, preučuje, deli in uporablja zgodbe o tem, kako graditi in uporabljati korporativno kulturo za zaščito ugleda podjetja. Je tudi članica izpitne komisije za mednarodni certifikat strokovnjaka za skladnost in etiko poslovanja ter redna avtorica prispevkov v reviji Compliance and Ethics Professional. Trenutno predava o skladnosti poslovanja na pravni fakulteti Univerze IE v Španiji.

Sally bo predstavila svoje najljubše zgodbe o dobrem in slabem vedenju iz lastnih izkušenj in spoznanj iz dela na področju skladnosti poslovanja. Predstavila bo tudi svoja opažanja o tem, kako lahko tehnologija pomaga pri skladnosti poslovanja in upravljanju tveganj ter kako to vpliva na našo stroko. 

Jenny Schmigale

pooblaščenka za skladnost poslovanja skupine pri Scandlines, članica izvršnega odbora nemškega Združenja za skladnost poslovanja (BCM)

Jenny je odgovorna za upravljanje skladnosti poslovanja, obvladovanje tveganj v podjetju in usklajevanje notranjerevizijskih dejavnosti pri dansko-nemškem trajektnem operaterju Scandlines. Pred tem je opravljala razne funkcije na področju notranjih kontrol, skladnosti poslovanja in notranje revizije s področja urejanja Sarbanes Oxley Act; bila je tudi višji revizor pri družbi Skandia/Old Mutual (Berlin), kot pooblaščenka za sistem notranjih kontrol pri družbi Siemens (Pariz) in svetovalka Sarbanes Oxley pri AXA (Pariz). Po zaključku študija mednarodnega poslovanja in informacijske tehnologije je magistrirala iz upravljanja, obvladovanja tveganj, skladnosti poslovanja in preprečevanja goljufij. Je pooblaščena notranja revizorka in pooblaščena preiskovalka goljufij. Poleg tega je članica izvršnega odbora nemškega Združenja za skladnost poslovanja (BCM) in namestnica vodje delovne skupine Nemškega instituta notranjih revizorjev (DIIR). Napisala je več člankov o skladnosti poslovanja, notranji reviziji in varstvu podatkov.

Trenutno raziskuje vpliv digitalizacije na upravljanje skladnosti poslovanja, o čemer bo govorila na konferenci.

Manfred Klika

pooblaščenec za skladnost poslovanja skupine pri RWA Raiffeisen Ware Austria AG

Manfred Klika je pooblaščenec za skladnost poslovanja skupine RWA Raiffeisen Ware Austria AG Group od julija 2013. Zasnoval in uvedel je sistem za upravljanje skladnosti poslovanja RWA, ki v središče postavlja skladnost na področju varovanja konkurence in protimonopolne regulative. Kot pooblaščenec za skladnost poslovanja vodi interna izobraževanja in usposabljanja v Avstriji in tujini. Ima 14 let strokovnih izkušenj kot odvetniški pripravnik (z opravljenim izpitom pri avstrijski odvetniški zbornici) in korporacijski pravnik. Poleg tega je tudi certificiran pooblaščenec za skladnost poslovanja, nedavno pa je končal magisterij iz konkurenčnega prava na londonski univerzi QMUL.

Predaval bo o tem, kako algoritmi in masovni podatki na različne načine vplivajo na konkurenco ter vzbujajo vprašanja o vseh treh stebrih konkurenčnega prava.

Tim Tyler

področje preprečevanja pranja denarja (AML)/Direktor tečaja finančne kriminalitete

Tim se je k Mednarodnemu usposabljanju o skladnosti (ICT – International Compliance Training) pridružil kot Direktor preprečevanja pranja denarja (AML lead) v Komisiji za igre na srečo (Gambling Commision), kjer je bil zadolžen za regulatorno in nadzorno dejavnost. Pred tem je 30 let deloval v Veliki Britaniji na področju kazenskega pregona v policiji, Resno organizirani kriminalni agenciji (SOCA – Serious Organised Crime Agency) in Nacionalni agenciji za kriminal (NCA – National Crime Agency). Poleg tega je deloval v nadzoru INTERPOLA IN EUROPOLA v centralnih uradih Velike Britanije ter sodeloval z Uradom za resne goljufije pri preiskovanju zapletenih goljufij. Boj proti pranju denarja je bila ponavljajoča tema v Timovi karieri. Po celotni Veliki Britaniji je vzpostavil ekipe, ki preiskujejo pranje denarja, razvil je inovativne taktike za boj proti grožnji ter sodeloval z več domačimi in mednarodnimi partnerji, da bi spremljal in odpravil pranje denarja pri viru.

Tim bo govoril o korupciji in globalnih tveganjih ter o tem, kaj zahteva skladnost z ‘ekstra-teritorialnimi’ predpisi s področja preprečevanja korupcije (UK Bribery Act) in kakšen je vpliv na evropska podjetja.  

Aljaž Jadek

odvetnik v Jadek & Pensa odvetniški pisarni

Aljaž je študiral pravo na Pravni fakulteti v Ljubljani. Sedaj je zaposlen kot odvetnik pri Odvetniški pisarni Jadek & Pensa, ki je inovativna in v prihodnost usmerjena odvetniška pisarna. Pisarna je nedavno ustanovila ekipo J&P NewTech, ki se ukvarja posebej z novimi tehnologijami. Aljaž je vodilni član ekipe pravnih strokovnjakov, ki se ukvarja s področjem tehnologije veriženja podatkovnih blokov. Poskrbel je za vpeljavo prvega produkta, ki temelji na veriženju podatkovnih blokov, v delovni proces odvetniške pisarne. Je predan pravni strokovnjak za tehnologijo veriženja podatkovnih blokov, ki poslovnim in državnim institucijam zagotavlja sodobne in poslovno usmerjene pravne rešitve. Kot priznan strokovnjak na nacionalni ravni sodeluje z državnimi organi in tako promovira napredno regulatorno okolje za projekte veriženja podatkovnih blokov. Predaval je že različnemu občinstvu (skupnosti veriženja podatkovnih blokov, podjetjem, sodnikom, odvetnikom, študentom …) in organiziral delavnice.

Aljaž je član upravnega odbora in vodja delovne skupine za regulativo v društvu Blockchain Think Tank Slovenija (nevladna organizacija, ki promovira uporabo tehnologije veriženja podatkovnih blokov na različnih področjih in izobraževanje o tej tehnologiji). Vodil je pripravo Smernic za izvedbo ICO v Sloveniji in prispeval del njihove vsebine. Številni odvetniki pri Odvetniški pisarni Jadek & Pensa imajo bogate izkušnje in znanje s področja korporativnega upravljanja. Aljaž sodeluje s strokovnjaki iz odvetniške pisarne, ki delujejo na drugih pravnih področjih, kot je korporativno upravljanje, kar mu omogoča poglobljen vpogled v pravno področje in ključna pravna vprašanja s tega pravnega področja ter promocijo ustreznega regulatornega okolja za tehnologije veriženja podatkovnih blokov.

Na okrogli mizi bo Aljaž predstavil splošno stanje regulacije novih tehnologij in novih poslovnih modelov. Splošno predstavitev pa bo dopolnil tudi s konkretnimi aktivnostmi, ki se na tem področju odvijajo v Sloveniji. Razvijalci nove tehnološke rešitve kot so na primer pametne pogodbe in decentralizirane avtonomne organizacije že uporabljajo pri razvoju svojih končnih produktov. Ravno te nove tehnološke rešitve bodo imele na gospodarske subjekte lahko večji vpliv. Za varno umestitev teh rešitve na trg pa je potrebna tudi ustrezna pravna struktura. Na okrogli mizi vam bo Aljaž skušal predstaviti izzive, ki nas čakajo na poti v dobo splošne uporabe teh novih tehnologij.

Nena Dokuzov

vodja projektne skupine za novo ekonomijo in blockchain tehnologijo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, UNECE strokovnjakinja in vodja delegacije UN/CEFAT za Slovenijo

Nena Dokuzov je vodja projektne skupine za novo ekonomijo in blockchain tehnologijo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Koordinirala je pripravo in izvedbo akcijskega plana za blockchain tehnologijo, ki je bil kasneje v juniju 2018 tudi uporabljen na Vladi RS, z namenom začeti pripravo in izvajanje regulativnega okvira za blockchain tehnologijo v Sloveniji in Evropi. Poleg tega je Nena članica Evropskega blockchain partnerstva (EBP – European Blockchain Partnership) kot zastopnica Republike Slovenije. EBP je organiziran pod Evropsko komisijo in primarno osredotočen na razvoj blockchain infrastrukture z možnostjo uporabe aplikacij globalnega pomena (uporaba digitalne identitete, diplom, obdavčitve, notarske overitve in overjanja itd.) v Evropi. Je tudi članica vladnega svetovalnega telesa INATBA (International Blockchain Association). Nena deluje tudi kot vodja delegacije UN/CEFAT za Slovenijo, v sklopu katerega je tudi soavtorica UNECE Bele knjige za blockchain tehnologijo za SGD 2030 kot strokovnjakinja UNECE.

Nena je strokovnjakinja družbenega podjetništva, družbenih inovacij in vpliva, saj je bila vodja oddelka za Družbeno podjetništvo, sodelovanja in ekonomsko demokratičnost na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo ter tudi članica skupine Evropske komisije na temo družbenega podjetništva (GECES) kot zastopnica Rebuplike Slovenije. Kot strokovnjakinja za kohezijsko politiko je bila vodja oddelka za sredstva EU in vodja oddelka za sistem upravljanja in kontrole pri organu upravljanja za sredstva EU. Ima močne podjetniške/industrijske izkušnje, saj je bila direktor podružnice letalske družbe v Sloveniji in vodja poti pri slovenski nacionalni letalski družbi Adria Airways. Bila je tudi direktorica institucije – Centra evropskih vesoljskih tehnologij Herman Potočnik Noordung. Je izkušena oseba z dokazano zgodovino dela v industriji državne uprave. Usposobljena je za analizo politik, analitične spretnosti, vlado, strateško načrtovanje in tržno strategijo. Je močna inženirska strokovnjakinja, ki je magistrirala iz poslovne administracije in managementa na Ekonomski fakulteti v Ljubljani.

Na konferenci bo govorila o različnih družbenih, ekonomskih in pravnih vidikih blockchain tehnologije, kako bo vplivala na vse ravni življenja in dela v prihodnje ter kakšne so aktivnosti EU pri vzpostavljanju evropske blockchain infrastrukture za leto 2019-2020.

Timotej Jagrič

Prof. ddr. Timotej Jagrič, CQRM

Timotej Jagrič je redni profesor za področje aplikativne ekonomije in ekonometrije ter redni profesor za področje financ. Zaposlen je na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru (UM), na Katedri za finance, in je predstojnik Inštituta za finance in bančništvo. Predava na dodiplomskih in podiplomskih programih univerz v Sloveniji in tujini. Bil je gostujoči raziskovalec na Humboldt univerzi v Berlinu v okviru programa Collaborative Research Center (SFB) 649 »Economic Risk«. Bil je tudi predsednik nadzornega sveta pozavarovalnice, član Strateškega sveta vlade RS, ter svetovalec mnogim državnim in mednarodnim institucijam v regiji in svetu. Aktivno deluje kot svetovalec na področju obvladovanja tvegan, zdravstvene ekonomike in umetne inteligence. Objavil je več člankov v mednarodno priznanih znanstvenih revijah in redno sodeluje na znanstvenih in strokovnih konferencah po svetu. Svoj prvi doktorat je dosegel na Univerzi v Mariboru, drugega pa na Univerzi na Primorskem. Pridobil je tudi mednarodno licenco Certified in Quantitative Risk Management (CQRM).

Dan Podjed

Dr. etnologije in kulturne antropologije, Docent in znanstveni sodelavec na Inštitutu za slovensko narodopisje, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Ustanovitelj in izvršni svetovalec EASA

Dr. Dan Podjed je antropolog, ki si je za poslanstvo zadal razvoj ljudem in okolju prijaznih tehnologij. Zaposlen je kot znanstveni sodelavec Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU in raziskovalec na Inovacijsko-razvojnem inštitutu Univerze v Ljubljani, poučuje pa na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Vodi več aplikativnih in interdisciplinarnih projektov ter sodeluje pri razvoju številnih tehnoloških inovacij, med njimi aplikacije za spodbujanje trajnostne mobilnosti (projekt DriveGreen), sistema za zmanjšanje porabe energije ter izboljšanje zdravja in dobrega počutja v stavbah (projekti MOBISTYLE, TripleA-reno, U-CERT) in rešitve za spodbujanje trajnostnega ravnanja z odpadki v gospodinjstvih (projekt Nevidno življenje odpadkov). Od 2010 do 2018 je vodil Mrežo za aplikativno antropologijo Evropskega združenja socialnih antropologov ter z njo zasnoval osrednjo evropsko prireditev s področja aplikativne antropologije Why the World Needs Anthropologists, ki jo prirejajo od leta 2013. Leta 2019 je izdal odmevno knjigo z naslovom Videni, v kateri ugotavlja, kako in zakaj se s pomočjo sodobnih tehnologij vse več razkazujemo in opazujemo.

Na konferenci bo Dan govoril o etičnih vidikih tehnologije.