Skladni zajtrk z ICA: strokovna razprava o aktualnih vprašanjih in mednarodno certificiranje

O možnosti pridobitve mednarodno priznane strokovne kvalifikacije na področju upravljanja poslovne skladnosti ter o zadnjih aktualnih novostih iz sveta preprečevanja pranja denarja in s tem povezanega finančnega kriminala, smo se na Skladnem zajtrku v Zagrebu in Ljubljani, 6. in 7. marca 2019, pogovarjali z Andrew Clarkom, predstavnikom International Compliance Association (ICA), AML/Financial Crime Prevention Course Director, iz Velike Britanije. Imeli smo zares odlično priložnost poslušati strokovne vsebine in obravnavati aktualna vprašanja iz našega poklica s tem izjemnim strokovnjakom.

Andrew Clarke je mednarodni strokovnjak z obsežnimi izkušnjami s preiskovanjem zahtevnih primerov prevar in pranja denarja, sodeloval je na mednarodnih projektih s Svetovno Banko, IMF (Mednarodni Denarni Sklad) in Združenimi narodi (UN), vključno s izvajanjem ocenjevanja skladnosti v jurisdikcijah iz pristojnosti Financial Action Task Force. Kot predavatelj pa je izvajal izobraževanja za strokovnjake, tožilce, uradnike in javne funkcionarje po vsem svetu.

Prvi del Skladnega zajtrka je bil posvečen prestavitvi ICA, njihovega sistema poklicnih kvalifikacij in samega poteka študija, s poudarkom na dveh certifikatih, za katera EISEP organizira ICA delavnico in zaključni izpit tudi v letu 2019, ICA Advanced Certificate in Business Compliance ter ICA Advanced International Certificate in Anti-Money Laundering. Vpisi v oba programa za območje Slovenije in Hrvaške so pravkar v teku in so odprti še do 8. aprila. Vel informacij preberite tukaj: https://eisep.si/ica-certificiranje/

V drugem delu dogodka pa nam je Andrew predstavil zadnje novosti s strani Financial Action Task Force, Wolfsberg in Egmont Group, OFAC-a ter EU sankcij. Vmes je povedano začinil z nekaj aktualnimi primeri preiskav s tega področja, kjer smo spoznali značilne tipologije finančne kriminalitete povezane s pranjem denarja in se pogovarjali o tem, kaj se iz njih lahko naučimo.

Zanimanje in angažiranost udeležencev sta bila navdušujoča!

Andrijana Bergant
Predsednica