V teku je študij za dva mednarodna certifikata ICA za področje Slovenije, Hrvaške in Srbije

Ravnokar poteka študij za ICA Advanced Certificate in Busienss Compliance in ICA Advanced International Certificate in Anti Money Laundering, za področje Slovenije, Hrvaške in Srbije. Prvega izvajamo že drugo leto zapored in vključuje ICA delavnico v živo, ki bo potekala prihodnji teden med 29. in 31. majem v Ankaranu. Udeleženci prihajajo iz štirih držav, saj se nam kot izredni gostji pridružujeta še dve kolegici iz Kazahstana. Medtem ko se program za AML izvaja prvo leto in zaradi manjšega obsega skupine poteka v celoti na daljavo, udeleženci pa se bodo srečali na povezovalnem dogodku prav tako v Ankaranu, dne 30. maja. Najprej si bodo izmenjali poglede na aktualne teme s področja pranja denarja in financiranja terorizma, delili svoje študijske izkušnje in se o čem posvetovali. Nato pa se dobo pridružili EISEP Krogu zaupanja, ki bo ob isti priložnosti organiziran v popoldanskem času za lansko-letne diplomirance ICA Advanced Certificate in Busienss Compliance, ki že ponosno nosimo naziv Adv.Cert(Buss.Com) in AICA.

EISEP vključen v povezavo ENFCO – European Network for Compliance Officers

EISEP vstopa v to evropsko povezavo še s tremi sorodnimi združenji strokovnjakov za skladnost iz Nemčije, Francije in Grčije. Temeljno vodilo sodelovanja bo izmenjava praks in orodij med organizacijami ter omogočanje širšega dostopa do izobraževalnih in drugih dogodkov, pod posebnimi pogoji za člane v vseh vključenih državah. Postopoma se bodo v povezavo vključevala druga združenja s tega področja iz še več držav. Trenutno pa pripravljamo izjavo o poslanstvu in postavljamo informativno spletno vizitko. Med prvimi oblikami sodelovanja bo podpora nemškega združenja, Berufsverband der Compliance Manager (BCM) – iniciatorja ENFCO, letni konferenci o skladnosti in etiki poslovanja na Bledu. Izjavo za javnost BCM lahko preberete na spodnjem gumbu

 

KOLIKO SE ETIČNOST SPLAČA?

EISEP je v partnerstvu z Združenjem manager konec leta 2018 pridobil sredstva na razpisu Ameriške ambasade v Sloveniji za izvedbo projekta Integriteta voditeljstva 5 zvezdic (5STIL – 5 Stars Integrity Leadership). V okviru tega projekta smo izdelali zaokrožen model petih principov vpeljave programa korporativne skladnosti in integritete, s katerim bomo slovenskim podjetjem in managerjem ponudili pomembno orodje upravljanja. Posamezni principi vključujejo konkretne kazalnike, ki povedo, da se posamezen princip v podjetju tudi aktivno udejanja, da je implementiran, s pomočjo dobrega voditeljstva. V okviru projekta razvijamo še priročnik, ki bo principe dopolnjeval s praktičnimi ponazoritvami, dobrimi in slabimi primeri, kot tudi z značilnimi kazalci tveganj za skladnost in integriteto. Ciljamo na večjo angažiranost in ozaveščenost managerjev pri vpeljavi učinkovitega programa skladnosti in etike ter na širši učinek izboljševanja poslovnega okolja pri nas v korist mednarodne konkurenčnosti gospodarstva in dobrobit širšega družbenega okolja. Gradiva projekta in druge podrobnosti o njem bodo v kratkem pripravljene na ločeni spletni strani, o čemer bomo obveščali.

Ob prvi objavi tega projekta, so z ameriške ambasade v Sloveniji sporočili naslednje:

With excellent infrastructure and one of the fastest growing economies in Europe, Slovenia is an increasingly attractive location for U.S. and foreign trade and investment.  As Slovenia’s export-based economy becomes more and more integrated with and open to global markets and investors, however, it is vital that Slovene companies and entrepreneurs adopt and internalize international standards of transparency, professionalism, integrity, corporate ethics, regulatory compliance, and the rule of law.  The U.S. Embassy is committed to increasing bilateral trade and investment with Slovenia as a key mission goal, and we are honored to support the efforts of the European Institute of Compliance and Ethics and the Manager’s Association of Slovenia to promote and instill these businesses and corporate values through the 5 Stars Integrity Leadership program.

Don Baker, Economic and Commercial Officer

The Embassy of the United States of America

Celotno izjavo za javnost EISEP in Združenja manager pa preberite tukaj.

SKLADNI INTERVJU s Simono Habič

Simona Habič je poleti 2018, zaključni izpit za pridobitev strokovne kvalifikacije ICA Advanced Certificate in Business Compliance, opravila kot ena najboljših z odliko. Sicer opravlja delo pooblaščenke za varstvo osebnih podatkov na RTV Slovenija in si kot svetovalka prizadeva, da bi javni zavod RTV Slovenija imel izdelan tudi širši program integritete in skladnosti poslovanja. Je mednarodna strokovnjakinja na področju vzpostavljanja integritete in proti-korupcijskih mehanizmov z 12 letnimi izkušnjami. Je tudi ena od ustanoviteljev in nekdanja dolgoletna predsednica Transparency International – Slovenia. Kot svetovalka redno sodeluje z Evropsko komisijo, Svetom Evrope, Transparency International in drugimi mednarodnimi organizacijami na omenjenem področju. Je tudi dolgoletna novinarka, s 25 let izkušenj dela v medijih.

1. Kateri je največji izziv s katerim se na svojem področju dela trenutno ukvarjate?

Neučakanost. Pri delu na področju integritete in zagotavljanja skladnosti poslovanja sta potrpežljivost in vztrajnost zame v tem trenutku ključni.

Organizacijska etična kultura in posameznikova visoka stopnja integritete, ki sta po mojem mnenju temelja poslovanja vsakega podjetja ali organizacije, se vzpostavljata skozi daljše obdobje. Ker sta odvisni od številnih notranjih in zunanjih dejavnikov, je ključno krmiljenje med njimi in vzpostavljanje prave mere ukrepov, ki bodo na daljše obdobje prinesli rezultate in boljši poslovni uspeh. In ker se to ne zgodi čez noč, se mi zdi, da je moja »šola« v tem procesu predvsem v uravnoteženju lastnih pričakovanj do sebe in drugih v teh procesih.

Obvladovanje lastne percepcije o tem, kako bi idealno morali delovati drugi in kaj je pravilno, je zame v tem trenutku največji izziv. S tem pa so seveda povezani odnosi z ljudmi in sposobnost ustreznega komuniciranja. Naučila sem se, da je smiselno, da so moja pričakovanja uravnotežena med želenim stanjem in dejansko zmožnostjo posameznikov, oddelkov in celotne organizacije, da prevzamejo odgovornost za etičnost in integriteto in se zavestno zavežejo k poštenemu poslovanju. Na tej podlagi je laže zagotoviti skladnost, ki gre z integriteto z roko v roki.  V kolikor je vodstvo temu naklonjeno, je delo tako laže, v kolikor ni, si težko predstavljam, kako bi sploh lahko opravljala svoje delo. Vidim ga namreč kot poslanstvo in ga delam s srcem. Sicer pa vidim izzive predvsem kot priložnosti za učenje in odkrivanje sebe.

Cenik:

Redna cena za program izbranega certifikata, nečlani:1.995,00 EUR*
Cena za člane strokovne skupnosti EISEP (članstvo v EISEP že vključuje tudi članstvo v ICA):1.695,00 EUR

*nečlani morajo ob vpisu v program za ICA certifikat poleg redne vpisnine poravnati še članarino ICA Affiliate neposredno ICA, in sicer najmanj za čas 3 mesecev v višini £30 (britanski funt).

Skladni zajtrk z ICA: strokovna razprava o aktualnih vprašanjih in mednarodno certificiranje

Zagreb, 6. marec in Ljubljana 7. marec, 2019

Za nami sta še dva usklajena prva obroka v dnevu, ki smo ga zaužili na Skladnem zajtrku, v prijetni družbi kolegic in kolegov iz različnih sektorjev v Sloveniji in na Hrvaškem!

Slikovne utrinke z dogodkov v Zagrebu in Ljubljani ter gradiva uporabljena pri prezentaciji, si lahko ogledate tukaj.

Nov članski paket v EISEP strokovni skupnosti

Skozi stalen razvoj, profesionalizacijo in mednarodno povezovanje, se trudimo prinašati vedno več vrednosti za člane in se na splošno krepiti pri zagotavljanju kvalitetne strokovne podpore in širšega ozaveščanja na področju upravljanja skladnosti in etike poslovanja za vse, ki ste zavezani k poslovanju po višjih standardih. Na ta način želimo prispevati k globljemu razumevanju in izboljševanju poslovnega okolja. Oglejte si prenovljen članski paket in vabljeni k obnovi oziroma pristopu članstva.